Bilirkişi raporunu kim hazırlar?
Mahkeme tarafından atanır ve mahkeme veya taraflarca belirlenen olguları araştırmak ve sonuçları mahkemeye sunmakla yükümlüdür. Rapor, mahkemenin kararında önemli bir rol oynayabilir ve mahkeme tarafından kabul edilirse davanın sonucunu etkileyebilir. Bilirkişi bağımsız ve tarafsız olmalıdır.
Bilirkişi raporuna itiraz nereye yapılır?
Raporun kendisine ulaşmasından itibaren 2 hafta içinde mahkemeye itiraz edilmesi gerekiyor.
Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?
Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Bilirkişiler nereye şikayet edilir?
Bilirkişiler mahkeme veya taraflar tarafından suçla itham edilebilir. Bilirkişilerin kişisel görevlerine ilişkin bir diğer kontrol mekanizması, üyesi olduğunuz Adli Komisyona bilirkişi hakkında şikayette bulunmaktır.
Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.
2024 bilirkişi ücreti ne kadar?
Dava ve işlere 3000,00 TL bilirkişi ücreti uygulanır.
Bilirkişi raporuna itiraz edilince ne olur?
Bu makaleye dayanarak rapora itiraz ederseniz ne olur? Soruyu cevaplamak gerekirse: Bu şekilde alacağınız özel rapor sağlam bir temel oluşturacak ve hakim raporu yeniden yaptırarak doğru bir karar verecektir.
Bilirkişi yerinde inceleme nasıl yapılır?
Bilirkişinin görev alanı ve sınırlamaları konusunda endişeleri varsa, bu endişelerin giderilmesi ve incelemenin Atama Makamının yazılı talimatları doğrultusunda gerçekleştirilmesi için Atama Makamına yazılı talepte bulunması gerekir.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Raporun teslimi ve taraflara bildirim HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].
Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?
(2) Bilirkişi, taraflarla görüşmeyebilir; hâkim veya savcı aracılığıyla taraflardan gerekli bilgileri alabilir; hâkim veya savcı, gerek görürse, her iki tarafın da hazır bulunduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.
Bilirkişi raporundan sonra dava ne kadar sürer?
Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir. Yani yazılı yargılama usulüne tabi davalarda bilirkişinin davayı sunması gereken azami süre 6 ay, basit yargılama usulüne tabi davalarda ise azami süre 4 aydır.
Bilirkişi raporu e-devlette görünür mü?
Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.
Bilirkişiye dava açılabilir mi?
Doktrin, kanun hükümlerine göre atanan bilirkişinin geçici yardımcı hâkim olduğunu belirtmektedir[4]. HMK Md. 46’ncı maddede düzenlenen hükme benzer şekilde, HMK Md. § 285 vd., bilirkişilerin hukuki sorumluluğu altında devlete karşı tazminat davası açılabileceğini belirlemiştir.
Bilirkişi incelemesi kaç gün sürer?
MADDE 274 – (1) Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için verilen süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, gerekçe göstererek süreyi en çok üç ay uzatabilir.
Gerçeğe aykırı bilirkişilik suçu nedir?
TCK Madde 276 Gerekçe: Madde, bilirkişi ve tercümanları, gerçeği kasten çarpıttıkları veya yanlış çeviri yaptıkları için cezalandırmaktadır. Bilirkişinin kendi bilgi ve değerlendirmesine dayanarak verdiği raporun yanlış olması, kasıt yoksa suç oluşturmaz.
Bilirkişi raporunu kim talep eder?
Kanunda bir uzmana danışma zorunluluğu öngörülmemişse, bir uzmana danışmak yargıcın takdirindedir. Ancak, Yargıtay, kanunda geçen “çözümü özel veya teknik bilgi gerektiren durumlar” ifadesini geniş yorumlayarak yargıcın hemen hemen her konuda bir uzmana danışması gerektiğini hükme bağlamıştır.
Bilirkişi raporu nasıl hazırlanmalı?
Bilirkişi, raporunu, özellikle mahkemece belirlenen sınırlar içinde, yalnızca esaslı vakıalar üzerinde yoğunlaştırmalıdır; kendisine sorulan hususi soruları, soruluş sırasına göre, parça parça hazırlamalı, bilimsel dayanaklarını açık ve anlaşılır bir şekilde açıklamalı ve eksiksiz cevaplandırmalıdır.
Bilirkişiyi kim görevlendirir?
MADDE 50 – (1) Uzman, yetkili makam tarafından resen veya talep üzerine atanabilir. (2) Uzmanlar, Devlet Kurulları tarafından düzenlenen listelerden seçilir.
Bilirkişi raporu kimden alınır?
Hukuk ve ceza davalarında bilirkişi görevlendirme ve atama yetkisi yukarıdaki hükümlere göre hâkime veya mahkemeye aittir.