Gerekçeli kararda neler olmalı?
Gerekçeli kararda neler yer almalıdır?Karar tarihi.Hakim(ler)in ve katibin imzası.Yasal dayanak.Delillerin tartışılması.Tarafların iddia ve savunmalarının özeti.Tarafların üzerinde anlaştığı ve anlaşamadığı hususlar.Reddetme ve üstünlük nedenleri.Kararın sonucu.Daha fazla makale…•30 Nisan 2024
Gerekçeli karar nasıl olmalı HMK?
Yargıtay kararlarına göre gerekçenin, hükümle illiyet bağı kurmaya yeterli, açık, anlaşılır ve tatmin edici olması, ayrıca hükme varılırken neden, nasıl, hangi hukuki sebeplerin ve hangi delillerin dikkate alındığının da yer alması gerekmektedir.
CMK 34 maddesi nedir?
Madde 34 – (1) Hâkim ve mahkemelerin bütün kararları, muhalif oylar da dâhil olmak üzere, gerekçeli olarak yazılır. Gerekçelerin yazılmasında 230 uncu madde hükmü dikkate alınır. Muhalefet oyları da karar örneklerinde gösterilir. (2) Kararlarda, kanun yolları, süresi, yetkileri ve uygulanma şekilleri gösterilir.
Gerekçeli karar nasıl yazılır?
Gerekçeli bir kararda neler yer almalıdır? Gerekçenin içeriği, tarafların sorduğu tüm soruları yanıtlayabilmelidir, yani tatmin edici bir şekilde açıklanmalıdır. Delillerin nasıl değerlendirildiği açıklanmalıdır. Daha fazla nokta…•27 Haziran 2024
Gerekçeli kararın sanığa tebliği zorunlu mu?
Bu bağlamda; özellikle Tebligat Kanunu’nun 11. maddesinde yapılan değişiklikle, temyiz yoluna başvurulabilecek mahkeme kararlarının, değişikliğin gerekçesi dikkate alınarak davalılara tebliğ edilmesi ve bu tebligata ilişkin dava açma süresinin başlaması zorunluluğu getirilmiştir.
Ceza dava dosyasında gerekçeli karar yazıldı ne demek?
Gerekçeli karar yazıldığına dair ifade mahkeme sürecinin tamamlandığı anlamına gelir. Mahkeme sonunda yazılan görüşte gerekçe ayrıntılı olarak açıklanır. Mahkemede davası olan kişiler bu cümleyle sıkça karşılaşır. Bu cümle e-devlette de gerekçeli karar olarak listelenir.
Gerekçeli kararın tebliği için talep şart mı?
Hayır, gerekçeli kararın verilmesi için prensip olarak özel bir başvuruya gerek yoktur.
Ceza muhakemesinde gerekçeli karar hakkı nedir?
Gerekçeli karar, bir mahkemenin, yargılamanın konusunu oluşturan iddia ve savunmaları, olguları, delilleri ve talepleri değerlendirerek, kararının hukuki gerekçelerini ortaya koyarak yazdığı karardır.
Gerekçeli karar 1 ay içinde yazılmazsa ne olur?
HUMK’daki bu süre sınırları mahkemeler içindir ve doğası gereği aşağılayıcı değildir. Bu sürenin bitiminden sonra gerekçeli karar düzenlenmesi kararın geçerliliğini etkilemez.
CMK 29 madde nedir?
Madde 29 – (1) Reddi istenen hâkim, ancak reddi kararını geciktirmeyi gerektirecek tedbirleri alır. (2) Ancak, hâkimin oturum sırasında reddi hâlinde, karar verilmesi için ara verilmesi gerekse bile oturum kesintiye uğramadan devam eder.
CMK 268 madde nedir?
(1) Hâkim veya mahkeme kararına karşı, kanunda ayrıca bir kural öngörülmemiş ise, ilgililerin 35 inci maddeye göre kararı öğrendikleri tarihten itibaren iki hafta içinde kararı veren mercie başvuruda bulunulması veya tutanağa geçirilmek kaydıyla zabıt katibine beyanda bulunulması suretiyle itiraz edilebilir.
CMK nun 147 maddesi nedir?
Madde 147 – (1) Şüpheli veya sanığın ifadesinin alınmasında veya sorguya çekilmesinde aşağıdaki hususlara uyulur: a) Şüpheli veya sanığın kimliği tespit edilir. Şüpheli veya sanık, kimliğine ilişkin sorulara doğru cevap vermek zorundadır. b) Kendisine isnat edilen suç açıklanır.
Gerekçeli karar nasıl olmalıdır?
Gerekçe tatmin edici olmalı ve kararın neden ve nasıl verildiğini, hangi hukuki temele dayanarak ve hangi delile dayanarak değerlendirildiğini içermelidir. Mahkemenin kararının hukuka uygun olup olmadığı ve keyfi olmadığı ancak gerekçeden belirlenebilir.
Gerekçeli karar yazmak kimin görevi?
Duruşmalara ve soruşturmalara katılmak, başkan veya yargıç tarafından dikte edilen ifadeleri ve doğrudan yazılabilen ifadeleri yazmak. Ara kararlar vermek. Başkan veya yargıç tarafından sunulan gerekçeli kararları yazmak.
Gerekçeli karar kesin karar mı?
Başka bir deyişle, kararın kesinleşmesini sağlamak veya temyiz hakkını kullanmak için, tarafların mahkemeye başvurmaları ve gerekçeli kararın taraflara tebliğini talep etmeleri gerekir. Gerekçeli karar tebliğ edilmezse, karar kesinleşmez.
Gerekçeli karardan sonra dosya ne zaman kapanır?
Sulh hukuk mahkemelerinde tebliğ tarihinden itibaren 8 gün, icra hukuk mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 10 gün, iş mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 8 gündür.
Gerekçeli karar hakkının amacı nedir?
34. Gerekçeli kararlar, tarafların mahkeme kararının dayanağını bilerek mahkemelere ve genel olarak adalet sistemine güven duymalarını sağlar ve tarafların etkili hukuk yollarına başvurmalarını sağlayan en önemli faktörlerden biridir.
Gerekçeli kararın tebliği için talep şart mı?
Hukuk mahkemelerinde, gerekçeli bir karar, taraflar talep etmediği sürece normalde tebliğ edilmez. Başka bir deyişle, hukuk mahkemesinde nihai kararın veya temyiz hakkının kullanılmasının sağlanması için, taraflar mahkemeden gerekçeli kararın kendilerine bildirilmesini talep etmelidir (…)
Gerekçeli karar tebliğ masraflarını kim karşılar?
Tebligat talebinde bulunan kişi, tebligat masraflarını üstlenir. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, bu Yönetmelik uyarınca yaptığı iş karşılığında alacağı ücreti ayrı bir tarife ile belirler.